- מתכוניישן - https://matkonation.com -

החריף הממכר מנצרת

קדחת שבועות פוגשת אותי שנה בתקופה הכי פחות נהנתנית שלי- אני בחודש של ניקוי רעלים שמיועד להסתיים בדיוק בערב חג שבועות. אני מתכננת פוסט שלם בנושא כולל כמה מתכונים אבל אני צריכה לכתוב אותו רק אחרי שאסיים ותהיה לי מעט פרספקטיבה על החוויה.

בנתיים אני מוצאת את עצמי מדפדפת בחוברת שבועות של תנובה וגד ומרגישה כמה ההתעסקות במנות חלביות בחג הזה עבר ממסורת לאובססיה. אני לא מתכוונת עכשיו לצאת בהצהרות אנטי חלביות ולבאס לכם את החג – לא השתנתי עד כדי כך אבל אני בוחרת במודע לעלות פוסט אלטרנטיבי לשגעת הגבינה.

הפוסט הזה מוקדש כולו לרוטב חריף שפגשנו במהלך הסיורים שאנחנו עורכות בנצרת. באחת התחנות שלנו, מאפיית אלמשהדוואי אנחנו מגיעים לטעום משולשי פטאייר מופלאים ממולאים בעלי תרד וסומק. תורפינדה, האישה מאחורי המאפייה, בעלת ידי זהב,  מכינה מאכלים שמצליחים תמיד לעורר בי התרגשות. מהפיתה הפשוטה ביותר ועד סיר ממולאים עם עלי גפן, קישואים וצלעות טלה.

כשאנחנו מגיעים למאפייה תורפינדה מכינה עבורנו פינת טעימות עם פאטייר, פיתות זעתר, לאבנה מקומית והחריף. אחרי שהקבוצה טעמה וקריאות ההתפעלות נשמעות מעומעמות כי הפה מלא בפיתה אני ניגשת לתורפינדה ומבקשת שתארוז לי קופסא מהחריף המופלא שלה. בבית, בימים שאחרי הסיור אני נהנת מהחריף בכל מנה שאני אוכלת, פיתה עם לבנה וחריף, מנת אורז וירקות עם חריף, טוסט גבינת עמק עם חריף (כן,כן הם אוהבים חריף).

אז מה יש בו שאלתי אותה יום אחד כשהבנתי שהזמן שעובר בין סיור לסיור ארוך מידי ואני נתקעת בלי רוטב הקסם שלי. קיבלתי הסבר פשוט, שיחזרתי בבית ולמרות שהטעם שונה קצת אני יכולה לומר שאני מכורה.

המתכון להכנה ביתית של החריף הוא מאוד פשוט אך גוזל זמן הוראות מדוייקות אפשר למצא בלינק הזה מהאתר של אורי מאיר צ׳יזיק [1] שהוא מאמין גדול באכילת אוכל מותסס. אני אישית מעדיפה לקנות מוכן בנצרת, יפו או כל כפר ערבי שאני רואה בו נצנצות אדומות.

הכנתי לכם כמה רעיונות לשימוש בחריף הזה. היתרון שלו שהוא לא מאוד חריף ולכן אני יכולה לשים ממנו הרבה!!

לנגב פיתה חמה עם לאבנה, שמן זית וקצת חריף  – זה החיים!!

חריף תורפינדה

הבסיס של החריף הוא ללא תבלינים בשונה מאריסה מרוקאית ולכן הכי טעים זה להוסיף לו כמה דברים טובים ופשוט להוסיף אותו כמעט לכל מנה שבה תרצו טעמים של חריף חמצמץ.

חומרים לצנצנת של 250 מ״ל

200 מ״ל פלפלים מותססים (כמו בצילום הראשון)

מיץ מלימון אחד

חצי לימון קצוץ דק כולל קליפה

1-2 שיני שום (תלוי בגודל וכמה אוהבים)

כף פטרוזיליה קצוצה

¼ כוס שמן זית

מערבבים את כל החומרים ושומרים בצנצנת אטומה במקרר למשך שלושה שבועות. חשוב לטעום ולתקן טעמים ע״פ מה שאתם אוהבים. יותר לימוני? פחות שום? אוהבים הרבה פטרוזליה, תפאדל. הכל הולך.

*החריף המותסס ללא התוספות יכול להחזיק במקרר חודשים ואז כל פעם תכינו לעצמכם צנצנת חדשה.

במיה ברוטב עגבניות חריף

הבמיה עכשיו בשיאה, אפשר למצא בשווקים במיה נהדרת ואפשר גם להשתמש בבמיה קפואה. שימו לב שהן ללא כתמים חומים וקשיחות למגע. הטיפול בבמיה דורש קצת התעסקות כי צריך לקטום את חלקה העליון בלי לפצוע אותה אחרת היא מגירה הרבה מאוד ריר אבל לטעמי זה שווה לגמרי את ההתעסקות.

חומרים ל5 מנות

½ קילו במיה שטופה וקטומת ראש

3 כפות שמן זית

2 שיני שום

1 פחית (400גר׳) עגבניות משומרות

2 כפות רסק

2 כפות חריף תורפינדה (אפשר גם יותר למי אוהב יותר חריף)

מלח/ פלפל

אופן ההכנה:

  1. מחממים את שמן הזית המחבת, מוסיפים את הבמיה ומקפיצים מספר דקות עד שהיא הופכת לצבע ירוק זרחני עם מעט כתמי צליה שחומים. תהליך זה עוזר לאטום את הבמיה וכך היא מגירה פחות ריר.
  2. מוסיפים את השום, מטגנים כ 2 דקות ומוסיפים את העגבניות והרסק ומבשלים כ 20-25 דקות עד שבמיה רכה אך לא סמרטוטית מידי.
  3. מוסיפים את החריף, מערבבים ומגישים על אורז לבן או מלא.